GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, nötrofil-lenfosit oranı (NLO), platelet-lenfosit oranı (PLO), C-reaktif protein (CRP)/lenfosit oranı (CLO) ve CRP/albümin oranı (CAO) gibi inflamasyon belirteçleri ve tümör belirteçlerinin (karbonhidrat antijeni 19-9 [CA19-9] ve TNM evresi) opere olmuş pankreas kanseri hastalarında sağkalımı öngörmede kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu retrospektif çalışmaya, opere olmuş 54 pankreas kanseri hastası dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, tanı anındaki TNM evresi ve tanı öncesi 1 ay içindeki inflamasyon belirteçleri (NLO, PLO, CLO ve CAO) ve CA 19-9 değerleri ve sağkalım sonucu kaydedildi. Klinikopatolojik parametreler ve inflamasyon belirteçleri genel sağkalım süresi ve mortalite riski ile ilişkileri açısından tek-değişkenli ve çok-değişkenli Cox-regresyon analizleri ile değerlendirildi.
BULGULAR: Toplam popülasyonda genel sağkalım süresi 13 ay (%95 GA 0.80-25,1 ay) olarak bulundu. Ileri yaş (HR 2,21, %95 GA 1,10-4,42, p=0,019) ve ileri T evresi (HR 2,33, %95GA 1,07-5,06, p=0,033) tek-değişkenli analizde mortalite riskinde artışla ilişkisi gösterilen tek parametreler iken, çok-değişkenli analizde bu iki parametrenin sağkalım üzerindeki anlamlı öngördürücü etkisi doğrulanamadı (sırasıyla, p=0,071 ve p=0,083). CA 19-9, NLO, PLO, CLO ve CAO dahil olmak üzere tümör veya inflamasyon belirteçlerinin hiçbirisinin sağkalım süresi veya mortalite riski üzerine anlamlı etkisi saptanmadı
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak, bulgularımız opere olmuş pankreatik adenokarsinoma hastalarında, preoperatif olarak ölçülen inflamasyon belirteçlerinin (örn. NLO, PLO, CLO ve CAO) veya CA 19-9 düzeylerinin sağkalım üzerine anlamlı bir etkisi olmadığı yönündedir.
INTRODUCTION: This study aimed to investigate the utility of inflammation-based markers including neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), C-reactive protein (CRP)/lymphocyte ratio (CLR), CRP/albumin ratio (CAR) and tumor markers (carbohydrate antigen 19-9 [CA19-9] and TNM stage) in predicting survival outcomes among patients with operated pancreatic cancer.
METHODS: A total of 54 patients with operated pancreatic adenocarcinoma were included in this retrospective study. Data on patient demographics, TNM stage at diagnosis, the inflammation-based markers (NLR, PLR, CLR and CAR) and CA 19-9 values within 1 month prior to diagnosis and the final survival outcome were recorded. Clinicopathological parameters and inflammation-based markers were evaluated with respect to overall survival (OS) time and mortality risk using univariate and multivariate Cox-regression analyses.
RESULTS: OS time was 13 months (95% CI 0.80 to 25.1 months) in the overall study population. Older age (HR 2.21, 95% CI 1.10 to 4.42, p=0.019) and advanced T stage (HR 2.33, 95% CI 1.07 to 5.06, p=0.033) were the only factors associated with increased risk of mortality in the univariate analysis, whereas multivariate analysis did not confirm their predictive role on survival (p=0.071 and p=0.083, respectively). None of tumor or inflammation-based markers including CA 19-9, NLR, PLR, CLR and CAR had significant impact on survival time or mortality risk.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion, our findings in patients with operated pancreatic adenocarcinoma revealed that none of the preoperatively determined inflammation-based marker ratios (i.e., NLR, PLR, CLR and CAR) or CA 19-9 had significant impact on survival outcome