INTRODUCTION: The neuropathological changes in Alzheimer's disease may begin 10- 20 years before clinical findings. Identifying biomarkers in the preclinical period will be useful for early diagnosis and treatment. In our study, we aimed to evaluate the peripheral blood count parameters as potential biomarkers in different stages of Alzheimer's disease.
METHODS: Fourty-eight patients with MCI, 76 AD patients and 117 healthy controls were included consecutively. Cognitive functions of the cases were evaluated with Mini Mental State Examination (MMSE) and Clock Drawing Test. Those with low MMSE scores were also administered the Clinical Dementia Rating (CDR) scale. DSM-IV and NINCDS-ADRDA criteria were used for the diagnosis of Alzheimer's disease, and Alzheimer's disease was divided into mild and moderate-to-severe stages. The neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) was obtained by dividing the absolute neutrophil count by the lymphocyte count, and the platelet/lymphocyte ratio (PLR) was obtained by dividing the absolute platelet count by the lymphocyte count.
RESULTS: The platelet distribution width (PDW) levels of the mild cognitive impairment group were higher than those of moderate-to-severe Alzheimer's patients and the control group (p= 0.001). NLR and PLR levels of all mild and moderate-to-severe Alzheimer's patients were higher than the control group (p= 0.005 and p< 0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our study supports the role of inflammation in cognitive decline. We suggest that neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratios and PDW value may be potential biomarkers for Alzheimer's disease and mild cognitive impairment respectively.
GİRİŞ ve AMAÇ: Alzheimer hastalığında nöropatolojik değişikliklerin klinik bulgulardan 10-20 yıl önce başladığı gösterilmiştir. Preklinik dönemde gösterebilecek biyobelirteçlerin belirlenmesi erken tanı ve tedavi için faydalı olacaktır. Çalışmamızda periferik kan sayımı parametrelerini Alzheimer hastalığının farklı evreleri için potansiyel biyobelirteç olarak değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamıza ardışık olarak 48 hafif bilişsel bozukluk, 76 Alzheimer hastası ve 117 sağlıklı kontrol dahil edildi. Olguların kognitif fonksiyonları Mini Mental durum muayenesi (MMSE) ve Saat Çizim Testi ile değerlendirildi. Düşük MMSE puanı alanlara ayrıca Klinik Demans Evrelendirme (CDR) ölçeği uygulandı. Alzheimer hastalığı tanısı için DSM-IV ve NINCDS-ADRDA kriterleri kullanıldı ve Alzheimer hastaları hafif ve orta/ağır evre olmak üzere ikiye ayrıldı. Tüm hastaların rutin biyokimya ve tam kan sayımı incelmeleri yapıldı. Nötrofil/lenfosit oranı (NLO), mutlak nötrofil sayısının lenfosit sayısına bölünmesi, trombosit/lenfosit oranı (TLO) ise mutlak trombosit sayısı lenfosit sayısına bölünmesi ile elde edildi.
BULGULAR: Hafif bilişsel bozukluk grubunun trombosit dağılım genişliği (PDW) düzeyleri, orta-ağır evre Alzheimer hastaları ve kontrol grubundan yüksek bulundu (p= 0,001). Hafif ve orta-ağır evre tüm Alzheimer hastalarının NLO ve TLO düzeyleri, kontrol grubundan yüksek idi (p= 0,005 ve p< 0,001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamız, kognitif yıkımda inflamasyonun oynadığı rolü desteklemektedir. Nötrofil/lenfosit ve trombosit/lenfosit oranları Alzheimer hastalığında sağlıklı bireylerden, PDW değerleri ise hafif bilişsel bozukluğunda Alzheimer hastalarından anlamlı farklılık göstermektedir. Nötrofil/lenfosit ve trombosit/lenfosit oranların Alzheimer hastalığının, yüksek PDW değerlerin de hafif bilişsel bozukluğunun biyobelirteçleri olarak potansiyel değer taşımakta olduğunu düşünmekteyiz.