INTRODUCTION: uMMP7 is a molecule that has been associated with a wide range of diseases in recent years. Our aim in this study is to examine the relationship of uMMP7 with comorbid conditions, short-term mortality and acute kidney injury (AKI) prognosis in patients hospitalized in our clinic due to AKI.
METHODS: 160 patients who were followed up in our clinic with the diagnosis of AKI were included in the study. The relationship among age, gender, creatinine level at admission, basal creatinine level, post-discharge creatinine level, initial glomerular filtration rate (GFR), basal GFR, control GFR, comorbidities, transition to permanent renal replacement therapy (RRT), mortality and uMMP7 levels of the patients were examined.
RESULTS: Results: Of the comorbid diseases, the uMMP7 level was found to be significantly lower only in hypertension patients(p=.001).This was associated with the use of angiotensin converting enzyme inhibitor (ACEI). A significant and positive relationship was found between the uMMP7 level and the creatinine level at admission, and a statistically significant and negative relationship was found with the GFR level at admission. According to the AKIN criteria, the uMMP7 level of Grade 3 patients was significantly higher than those who are grade 1 or grade 2(p=.004). According to the RIFLE criterion, the uMMP7 level of grade 3 patients was found to be significantly higher compared to the grade 2 patients.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As the severity of AKI increases, uMMP7 level increases. uMMP7 level was significantly lower in hypertension patients, and this was associated with the use of ACEI.
GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: uMMP7 son yıllarda çok çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilen bir moleküldür. Bu çalışmadaki amacımız akut böbrek hasarı (ABH) nedeniyle kliniğimizde yatan hastalarda uMMP7'nin komorbid durumlar, mortalite ve kısa dönem ABH prognozu ile ilişkisini incelemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kliniğimizde ABH tanısıyla takip edilen 160 hasta çalışmaya dahil edildi. Yaş, cinsiyet, başvuru anındaki kreatinin düzeyi, bazal kreatinin düzeyi, taburculuk sonrası kreatinin düzeyi, başlangıç glomerüler filtrasyon hızı (GFR), bazal GFR, kontrol GFR, komorbiditeler, kalıcı renal replasman tedavisine (RRT) geçiş, mortalite ve Hastaların uMMP7 düzeylerine bakıldı.
BULGULAR: Komorbid hastalıklardan uMMP7 düzeyi sadece hipertansiyon hastalarında anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,001). Bu durum anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü (ACEI) kullanımı ile ilişkiliydi. Başvuru anındaki UMMP-7 düzeyi ile kreatinin düzeyi arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki, başvuru anındaki GFR düzeyi ile ise istatistiksel olarak anlamlı ve negatif ilişki bulunmuştur. AKIN kriterine göre evre 3 hastaların idrar MMP7 düzeyi, evre 1 ve evre 2 olanlara göre anlamlı derecede yüksekti(p=0,004). RIFLE kriterine göre 3. derece hastaların uMMP7 düzeyi 2. derece hastalara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: ABH'nin şiddeti arttıkça uMMP7 düzeyi de artmaktadır. Hipertansiyon hastalarında uMMP7 düzeyi anlamlı derecede düşüktü ve bu durum ACEI kullanımıyla ilişkiliydi.