INTRODUCTION: Staged extubation sets are used as a current extubation strategy in difficult airway cases. Although useful for airway safety, it cannot be used when patients have symptoms of intolerance. We aimed to compare the efficiency and patient compliance of using the Cook staged extubation set, intubation catheter, and extubation wire separately in the extubation of the morbid obese patients having laparoscopic surgery.
METHODS: This study was performed on 30 patients who were planned for elective laparoscopic bariatric surgery. Patients were divided into two groups, where re-intubation catheter was used for the first (Group C) and extubation wire for the second (Group W). The heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP), SpO2, end-tidal CO2 (ETCO2), pH, pO2, Parsiyel Arteriyel Oksijen Basıncı(PaCO2), and symptoms indicating patients’ intolerance, such as coughing and straining, were recorded.
RESULTS: The 0 and 15th minute SpO2, heart rate, and rate of coughing, the pH and PaCO2 values at the 0 and 15th minutes were found to be comparable, Although the 0 minute strain rate of the groups was similar, the 15th minute strain rate was found to be significantly lower in the catheter group. The 0 and 15th minute PaO2 values were found to be significantly higher in the catheter group (p: 0.011, p: 0.03, respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In the extubation of patients undergoing morbid obesity surgery, the re-intubation catheter of the Cook staged extubation set was found to be more advantageous in terms of patient compliance and hemodynamic response compared to the extubation wire.
GİRİŞ ve AMAÇ: Aşamalı ekstübasyon setleri zor hava yolu vakalarında güncel bir ekstübasyon stratejisi olarak kullanılmaktadır. Hava yolu güvenliği açısından yararlı olmasına rağmen, hastaların intolerans bulguları olduğunda kullanılamazlar. Bu çalışmada laparoskopik cerrahi geçiren morbid obez hastaların ekstübasyonunda Cook aşamalı ekstübasyon seti, entübasyon kateteri ve ekstübasyon telinin ayrı ayrı kullanımının etkinliğini ve hasta uyumunu karşılaştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma elektif laparoskopik bariatrik cerrahi planlanan 30 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastalar iki gruba ayrılmış ve ilk grupta (Grup C) yeniden entübasyon kateteri, ikinci grupta (Grup W) ise ekstübasyon teli kullanılmıştır. Kalp hızı (KH), ortalama arter basıncı (OAB), SpO2, end-tidal CO2 (ETCO2), pH, pO2, PaCO2 ve öksürme ve ıkınma gibi hastaların intoleransını gösteren semptomlar kaydedilmiştir.
BULGULAR: 0 ve 15. dakikalardaki SpO2, kalp hızı ve öksürük, 0 ve 15. dakikalardaki pH ve PaCO2 değerleri benzer bulunmuştur, Grupların 0. dakikadaki ıkınma varlığı benzer olmasına rağmen, 15. dakikadaki ıkınma varlığı kateter grubunda anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. 0. ve 15. dakikadaki PaO2 değerleri kateter grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p: 0.011, p: 0.03).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Morbid obezite cerrahisi geçiren hastaların ekstübasyonunda Cook aşamalı ekstübasyon setinin re-entübasyon kateteri, ekstübasyon teline kıyasla hasta uyumu ve hemodinamik yanıt açısından daha avantajlı bulunmuştur.