INTRODUCTION: This study aimed to determine the relationship between Stress, COVID-19 risk perception, and care behaviours of surgical nurses during the second year of the pandemic.
METHODS: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 230 nurses in a training and research hospital. The data were collected using the Personal Information Form, Perceived COVID -19 Risk Scale, Nurse Stress Scale, and Caring Behaviours Scale-30 IBM SPSS Statistics 22 program was used for the study's statistical analysis.
RESULTS: In the second year of the pandemic, nurses' Stress, COVID -19 risk perception, and care behaviours were higher than the average. It was determined that there was a significant positive correlation between nurses' stress levels and COVİD-19 risk perceptions and between care behaviours and COVİD-19 risk perceptions.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The findings indicated that nurses working in intensive care and pandemic clinics, especially those who had previously contracted COVID-19 and possessed sufficient knowledge about the virus, exhibited higher care behaviors. In addition, as nurses' COVID-19 risk perception and stress levels increased, their care behaviours also increased.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, pandeminin ikinci yılında cerrahi hemşirelerinin stres, COVID -19 risk algısı ve bakım davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanımlayıcı ve kesitsel tasarıma sahip bu araştırma, bir eğitim araştırma hastanesindeki 230 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirildi. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Algılanan COVID -19 Risk ölçeği, Hemşire Stres Ölçeği ve Bakım Davranışları Ölçeği-30 kullanılarak toplandı. Çalışmanın istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı.
BULGULAR: Pandeminin ikinci yılında hemşirelerin stres, COVID -19 risk algısı ve bakım davranışları ortalamanın üzerinde yüksek düzeyde bulundu. Hemşirelerin stres düzeyleri ile COVID -19 risk algıları arasında, bakım davranışları ile de COVID-19 riski algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bulgular, yoğun bakım ve pandemi kliniklerinde çalışan hemşirelerin, özellikle daha önce COVID-19'a yakalanmış ve virüs hakkında yeterli bilgiye sahip olanların, daha yüksek bakım davranışları sergilediğini göstermiştir. Ayrıca, hemşirelerin COVID -19 risk algısı ve stres düzeylerinin yükseldikçe bakım davranışlarının da arttığı görüldü.