INTRODUCTION: Some patients with severe asthma experience frequent exacerbations associated with eosinophilic inflammation despite continuous treatment with high-dose inhaled corticosteroids (ICS) with or without oral corticocetroids (OCS). We wanted to analyse the effect of Mepolizumab, a humanised monoclonal antibody that binds to and inactivates interleukin (IL)-5, on asthma control test (ACT), peripheral blood eosinophil level (PBEV) and asthma attack in patients with severe eosinophilic asthma.
METHODS: Baseline clinical and demographic characteristics of 27 patients who were administered 100 mg mepolizumab subcutaneously (sc) every 4 weeks for at least 12 months for severe asthma were recorded. The annual number of asthma exacerbations PBEV and ACT changes before and after treatment were compared.
RESULTS: PBEV decreased significantly from a median of 910 (IQR: 885) cells/μL to 90 (IQR: 245), [p<0.001], asthma exacerbation decreased significantly from a median of 4 (IQR: 4) to 0 (IQR: 1) [p<0.001]) and ACT increased significantly from a median of 11 (IQR: 7) to 24 (IQR: 2) [p<0.001]. Mepolizumab led to a statistically significant reduction in PBEV and asthma exacerbations and an increase in ACT in all patients.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Mepolizumab, which is used in the treatment of severe asthma with type 2 inflammation, is highly effective in reducing PEBV and asthma exacerbations as well as providing asthma control.
GİRİŞ ve AMAÇ: Ağır astımı tanılı bazı hastalar, oral kortikosetroidler (OKS) ile birlikte veya bunlar olmaksızın yüksek doz inhale kortikosteroidlerle (IKS) sürekli tedaviye rağmen eozinofilik inflamasyonla ilişkili sık alevlenmeler yaşamaktadır. İnterlökin (IL)-5'e bağlanan ve inaktive eden insanlaştırılmış bir monoklonal antikor olan Mepolizumab'ın ağır eozinofilik astımı olan hastalarda astım kontrol testi (AKT), Periferik kan eozinofil düzeyi (PBEV) ve astım atağı üzerine olan etkisini analiz etmek istedik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ağır astım nedeniyle en az 12 ay boyunca 4 haftada bir 100 mg mepolizumab subkutan (sc) uygulanan 27 hastanın başlangıçtaki klinik ve demografik özellikleri kaydedilmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası yıllık astım alevlenme sayısı, PBEV ve ACT değişiklikleri karşılaştırılmıştır.
BULGULAR: Mepolizumab, tüm hastalarda istatistiksel anlamlı olarak PBEV ve astım alevlenmelerindee azalma ve AKT’de artışa neden olmuştur. PBEV median 910 (IQR: 885) hücre/μL'den 90'a (IQR: 245), [p<0,001], astım alevlenmesi median 4'ten (IQR: 4) 0'a (IQR: 1) [p<0,001]) düşerken ve ACT median 11'den (IQR: 7) 24'e (IQR: 2) [p<0,001] anlamlı şekilde artmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tip 2 inflamasyon ile seyreden ağır astım tedavisinde kullanılan mepolizumab, astım kontrolünü sağlamanın yanı sıra PEBV ve astım alevlenmelerini azaltmada da oldukça etkilidir.