Volume : 12 Issue : 3 Year : 2024
Index
Membership
Application
Laparoscopic Endoscopic Surgical Science Evaluation of Geriatric Infections [Kocaeli Med J]
Kocaeli Med J. 2013; 2(2): 19-22

Evaluation of Geriatric Infections

Ayşe İnci
Artvin State Hospital Department Of Infectious Diseases And Clinical Microbiology

OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate the infections in geriatric patients.
METHODS: In this study, the data of all elderly patients aged 65 and older, were hospitalized to our clinic between January 2009 and December 2012 were evaluated retrospectively.
RESULTS: In this study, 163 geriatric patients were evaluated. Infections as a cause of hospitalization were identified as the following; soft tissue infections 31.3 %, urinary tract infection 20.2%, pneumonia 19.6%, acute gastroenteritis 15.9%, Crimean–Congo hemorrhagic fever 4.9%, meningitis 2.4 %, Brucellosis1.8 %.
CONCLUSION: As a result,advanced age and underlying diseases are predisposing factors for infection. Taking into account that laboratory and clinical findings in geriatric patient group may be different than the young adult group. We think closer attention must be given in this group of patients.

Keywords: Geriatric, infection, risk factors

Geriatrik İnfeksiyonların Değerlendirilmesi

Ayşe İnci
Artvin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

AMAÇ: Bu çalışmada geriatrik yaş grubundaki hastalarda infeksiyonların değerlendirilmesi amaçlandı.
YÖNTEMLER: Bu çalışma, Ocak 2009-Aralık 2012 tarihleri arasında kliniğimize yatırılan 65 yaş ve üzeri hastaların verilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi ile yapılmıştır.
BULGULAR: Bu çalışmada toplam 163 geriatrik hasta değerlendirildi. Hastaneye yatışa neden olan infeksiyon hastalıkları; yumuşak doku infeksiyonu %31.3, üriner sistem infeksiyonu % 20.2, pnömoni% 19.6, akut gastroenterit %15.9, Kırım Kongo kanamalı ateşi %4.9, menenjit %2.4 ve brusellozis %1.8 olarak saptandı.
SONUÇ: Sonuç olarak yaşın ileri olması ve altta yatan hastalıklar infeksiyona zemin hazırlamaktadır. Geriatrik hasta grubunda laboratuar ve klinik bulguların genç erişkin gruptan farklı olabileceği de göz önünde bulundurularak bu grup hastalarda daha dikkatli yaklaşımda bulunulmasının önemli olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Geriatri, infeksiyon, risk faktörleri

Ayşe İnci. Evaluation of Geriatric Infections. Kocaeli Med J. 2013; 2(2): 19-22

Corresponding Author: Ayşe İnci, Türkiye
Manuscript Language: Turkish