Volume : 8 Suppl : 2 Year : 2024
Index
Membership
Application
Laparoscopic Endoscopic Surgical Science Role Of MPV And Platelet/MPV Ratio İn The Diagnosis Of Cardiac Dilemma; Cardiac Or Non-Cardiac Chest Pain, And Severity Of Acute Coronary Syndrome [Kocaeli Med J]
Kocaeli Med J. 2019; 8(2): 182-190 | DOI: 10.5505/ktd.2019.47135

Role Of MPV And Platelet/MPV Ratio İn The Diagnosis Of Cardiac Dilemma; Cardiac Or Non-Cardiac Chest Pain, And Severity Of Acute Coronary Syndrome

Onur Karakayali1, Serkan Yilmaz2, Anıl Karakayalı3, SERDAR BOZYEL4
1Health Sciences University, Kocaeli Derince Training And Research Hospital, Emergency Medicine Department, Kocaeli
2Kocaeli University, Kocaeli Faculty of Medicine, Emergency Department, Kocaeli
3Health Sciences University, Kocaeli Derince Training and Research Hospital, Internal Medicine Department, Kocaeli
4Health Sciences University, Kocaeli Derince Training And Research Hospital, Cardiology Department, Kocaeli

INTRODUCTION: We aimed to investigate effectiveness of mean platelets volume (MPV) and platelet/MPV ratio as an independent marker on mortality for prediction of critical vascular stenosis in the differential diagnosis of acute coronary syndrome and cardiac/non-cardiac chest pain in patients presenting to the emergency department.
METHODS: Retrospective observational study included patients of 45 years of age and above presented to the ED with chest pain. Patients were divided into groups with cardiac/non-cardiac chest pain. MPV, platelets/MPV ratio, coronary anjıography results, in-hospital and 1-month hospital mortality were recorded
RESULTS: A total of 753 patients; Cardiac pathology was determined in 282 (37.46%). The mean age was determined as 60.1 years and 59% were male. A statistically significant difference was detected between cardiac and non-cardiac patients with regard to platelet, MPV and plt/MPV values (p=0.005, p<0.001 p<0.001, respectively).
ROC curve, which plots Major cardiac advers event (MACE) estimation of MPV, Platelets/MPV values; AUC was found as 0.677 for MPV and 0.366 for Plt/MPV. Mean MPV value was statistically significantly low in patients with Non-STEMI-ACS (p=0.003) compared to the patients with STEMI in MACE+ group. MPV value was statistically significantly higher and the mean Platelets/MPV value was statistically significantly lower in patients with critical stenosis compared to none critical stenosis (p≤0.001)
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although MPV values and platelet/MPV ratio are not sufficient to use alone in routine daily practice, we consider that MPV and the platelets/MPV ratio are significant as dependent markers for the diagnosis of ACS when used together with the other described risk factors in the literature.

Keywords: Emergency Department, Mean Platelet Volume, Chest Pain

Kardiyak Göğüs Ağrısı ve Akut Koroner Sendrom Şiddeti Ayırıcı Tanısında MPV ve Platelet/MPV Oranının Rolü

Onur Karakayali1, Serkan Yilmaz2, Anıl Karakayalı3, SERDAR BOZYEL4
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, Kocaeli
2Kocaeli Universitesi, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Kliniği, Kocaeli
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, Kocaeli
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Kocaeli

GİRİŞ ve AMAÇ: Acil servise başvuran hastalarda akut koroner sendrom ve kardiyak / kardiyak olmayan göğüs ağrısının ayırıcı tanısı ile kritik vaskuler stenozun öngörülmesinde mortalite üzerine bağımsız bir belirteç olarak mean platelet volum (MPV) ve trombosit / MPV oranının etkinliğini araştırmak.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif gözlemsel çalışmaya göğüs ağrısı ile acil servise başvuran 45 yaş ve üstü hastalar dahil edildi. Hastalar kardiyak / kardiyak olmayan göğüs ağrısı olarak gruplara ayrıldı. MPV, trombosit/ MPV oranı, koroner anjiyografi sonuçları, hastane içi ve 1 aylık hastane mortalitesi kaydedildi.
BULGULAR: Çalışmaya katılan 753 hastanın %37,46'sında kardiyak patoloji tespit edildi. Tüm hastaların yaş ortalaması 60,1 ve tüm hastaların % 59'u erkekti. Kardiyak ve kardiyak olmayan hastalar arasında trombosit, Mean platelet volum (MPV) ve trombosit / MPV değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (sırasıyla p = 0.005, p <0.001 p <0.001).MPV, trombosit / MPV değerlerinin majör kardiyak advers olay gelişimini gösteren ROC eğrisi; eğri altında kalan alan MPV için 0.677 ve trombosit / MPV için 0.366 olarak bulunmuştur. Major kardiyak olay görülen hasta grubunda STEMI olan hastalara göre, STEMI-AKS olmayan hastalarda ortalama MPV değeri istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (p = 0.003). Kritik stenoz saptanmayan hastalara göre MPV değeri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek ve ortalama trombosit / MPV değeri istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (p≤0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: MPV ve trombosit düzeyinin tek başına kullanımlarının yetersiz olmasına rağmen, literatürde açıklanan diğer risk faktörleri ile birlikte kullanıldığında akut koroner sendrom tanısı için bağımsız belirteçler olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Acil Servis, MPV, Göğüs ağrısı

Onur Karakayali, Serkan Yilmaz, Anıl Karakayalı, SERDAR BOZYEL. Role Of MPV And Platelet/MPV Ratio İn The Diagnosis Of Cardiac Dilemma; Cardiac Or Non-Cardiac Chest Pain, And Severity Of Acute Coronary Syndrome. Kocaeli Med J. 2019; 8(2): 182-190

Corresponding Author: Onur Karakayali, Türkiye
Manuscript Language: English